logo

RETSEPTID

Euroopas hinnati homaare juba antiikajal, nende söömist peeti keskajal kasulikuks sugutungi turgutamisel, ent ka ravivaks mõnede tõbede, näiteks kuseteede haiguste puhul. Prantsusmaal müüakse teda langustina (langoustina), ka Saksamaal ja Austrias turustatakse tema sabasid langustisabade nime all (scampi). Temast valmistatakse homaarihautist bisque de langoustines. Põhja-Ameerikas oli homaar kuni 19. sajandi keskpaigani ebapopulaarne roog, mida sõid üksnes vaesemad inimesed. Oli piirkondi, kus töölepingutesse pandi kirja, et töötajatele ei tohi pakkuda homaari toiduks sagedamini kui kaks korda nädalas. Homaar oli ka vanglatoiduks, mis tekitas kinnipeetavates nurinat. Homaare kasutati põllumajanduses väetisena, sigade toitmiseks ja kalapüügil õngesöödana. Homaarid muutusid Ameerikas populaarsemaks pärast seda, kui homaaripüüdjad suutsid hakata neid elusaina toimetama New Yorgi ja Bostoni restoranidesse, kuigi on tänapäevalgi mitu korda odavamad kui Euroopas või Jaapanis.

Kuna müüme homaare, mis on sügavkülmutatud, siis paljudel klientidel on tekkinud küsimus, et kaua tuleks ja kas üldse on vaja homaar enne keetmist või küpsetamist üles sulatada. Kindlasti on vaja homaar enne valmistamist üles sulatada. Kõige õigem viis selleks oleks homaar eelmisel päeval tõsta sügavkülmast tavalisse külmikusse rahulikult sulama. Juhul, kui olete „hiljaks jäänud“, siis hädapärast võite homaari sulatada ka soojema vee all aga see ei taga homaari täielikku ülessulamist ja nii omavahel öeldes on üks paras mässamine.

Seega meie soovitus on varuda mõned homaarid omale sügavkülma ja kui avastate, et nüüd oleks „õige aeg“, siis olete selleks valmis ja piisab homaari(de) sulama tõstmisest ning võite seejärel hakata planeerima oma unustamatut söömaaega!

Head isu ja meeldejäävaid maitseelamusi!

Homaari keetmine vees või veeaurus on levinuimaks valmistusviisiks. Keeduvesi maitsestatakse tüümiani, loorberi ja sidrunimahlaga, aetakse keema ning pannakse homaar ägedalt keevasse vette.

Homaari kaal Keetmise aeg Aurutamise aeg
400 grammi 8-10 minutit 10-12 minutit
500 grammi 10-11 minutit 12-14 minutit
600+ grammi 12-15 minutit 14-17 minutit

Keedes muutub homaari koorik vähkpunaseks. Puhastatakse koorest kas enne söömist või söömise ajal. Juurde sobib sulatatud või, mis on maitsestatud sidrunimahlaga: sellega valatakse puhastatud homaar enne söömist üle või kastetakse sellesse homaariliha tükikesi söömise ajal.

Homaari küpsetamiseks keeda homaari soolaga maitsestatud vees maksimaalselt 3 minutit. Eemaldage potist ja asetage jäävette ning laske 5 minutit jahtuda. Eemaldage jääveest ja kasutage homaari pikki suunaliseks lahti lõikamiseks köögikääre. Koorige pealmine kest ja eemaldage sisikond. Pintselda kogu homaar sulatatud võiga ja küpseta 200⁰ C kuumuses. Homaar on valmis, kui see jõuab lihatermomeetril temperatuurini 60⁰ C või kui homaari liha on valge ja õrn. Maitsesta soola ja vürtsidega. Serveeri.

Täidetud homaar (dressed lobster, stuffed lobster) kujutab endast rooga, mille puhul küpsetatud homaaripooled tühjendatakse homaarilihast, liha tükeldatakse, segatakse salatina kokku majoneesi, praetud sibula, praetud selleri või muuga, maitsestatakse sidrunimahla, soola või pipraga ning seejärel täidetakse selle seguga homaarikoored. Variante on palju: täidis võib sisaldada nt bešamel-kastet ja sellega täidetud homaarid olla veelkord üle küpsetatud. Samamoodi valmistatakse täidetud languste ja krabisid.

Homaarirull (lobster roll) on laialt levinud toiduks Põhja-Ameerikas, sisuliselt võileib, mille puhul piklik kukkel röstitakse võiga, lõigatakse pikuti poollahtiseks ning täidetakse külma homaarisalatiga. Salat võib olla erineva koostisega; tavaliselt sisaldab see lisaks hakitud homaarile majoneesi, marineeritud kurki, sibulat, estragoni, soola ja pipart. Niisuguste võileibade valmistamiseks kasutatakse ka langustide ja krabide liha.

Homaarihautis (katalaani caldereta de llagosta), rahvusroog Baleaaridel, eelkõige Menorca saarel. Homaarid hautatakse koos sofrito (kaste oliiviõlis küpsetatud küüslaugust, sibulast, paprikast ja tomatitest), sibula, küüslaugu ja tomatitega. Juurde võetakse õhukesi nisuleiva viile.

 

Küüslauguvõiga grillitud homaar

KOOSTISOSAD:

  • 2 supilusikatäit meresoola
  • 4 tervet homaari
  • 150 g soolata võid
  • 2 tl hakitud küüslauku
  • 1 sidruni mahl
  • Peensool ja värskelt jahvatatud musta pipart
  • Oliivõli grillimiseks

MEETOD:

1) aurutage homaare umbes 5 minutit nii, et te väline kest muutub punaseks, kuid liha sees jääb tooreks.

2) Kui homaare aurutate, täitke veel üks pott või valamu jää ja külma veega. Aurutatud homaarid kastke jäävanni, et lakkaks edasi küpsemine.

3) Kui homaar jäävannis jahtub, süüta söed grillis ja ajage söed ühtlaselt üle grilli põhja laiali.

4) Kasuta tugevat ja teravat koka nuga, et lõigata homaarid piki suunas pooleks. Puhastage jooksva vee all homaari sisemusest rohekaks tõmbunud siseorganid.

5) Sulatage või ning segage hakitud küüslauk ja poole sidruni mahl. Kandke poolitatud homaari lihale pintsliga või küüslaugu ja sidruni mahla segu, seejärel puistage peensoola ja värskelt jahvatatud pipart (värskelt peenestatud pipar muudab märgatavalt homaari maitset).

6) Puhastage ja kergelt õlitage oma grillrest. Kui söed on valmis ja kuumad, asetage homaari pooled grillile, liha allapoole umbes 5 minutiks. Seejärel keerake need ümber, pintseldage homaare või seguga ja grillige veel 5 minutit. Kui see on lõpule jõudnud, peab liha olema täielikult valge ja läbipaistmatu. Kui grillite suuremat kogust, siis asetage varem valmis saanud homaarid nõusse (ilma veeta) ja katke, et hoida soojas, kuni kõik on valmis serveerimiseks.

7) Ülejäänud või segusse lisage järelejäänud sidruni mahl. Serveeri homaare koos sidrunivõiga. Head isu !

 

Homaaride grillimine basiiliku ja või seguga grillpannil

Mida vajate:

 

450 g võid

1/2 tassi / 120 ml värske hakitud basiilik, pressitud kindlalt tassi

soola ja värskelt jahvatatud pipar

4 suurt homaari

2 supilusikatäit / 15 ml oliiviõli

1 sidrun

 

Kuidas valmistada:

  1. Asetage segistisse või köögikombaini või ja basiilik. Maitsesta soola ja pipraga ning segage segamini kuni ühtlase massini. Kui kasutate soolatud võid, siis soola pole vaja lisada. Segu pange väikesesse kaussi, katke ja jahutage.
  2. Homaarid lõigake pooleks. Selleks kasutage suurt, teravat nuga. Poolikud homaarid puhastage voolava vee all.
  3. Pintseldage liha õrnalt õliga ja pange eelkuumutatud grillpannile liha allapoole. Grilli 5 kuni 7 minutit, sõltuvalt Homaaride suurusest. Keerake homaarid ümber ja grillige veel 3 kuni 4 minutit. Enne lõpetamist pange homaaridele peale mõned lusikad või ja basiiliku segu.
  4. Eemaldage grillilt, määrige ülejäänud või ja basiiliku segu homaaridele ja piserdage üle pooliku sidruniga ning serveerige.